Khamis, 12 Mac 2009

suara mereka - iii

"Rupa-rupanya begini cara nak selamatkan bangsa.."
"Saya tidak diperalat. Tetapi saya dimanfaat..."
"Walaupun pedih, tapi sedap.."
-Pak Samad

"Bukan wayang kulit, tidak ada dalang!"
-Dato` Dr.Hassan Ahmad

Suara mereka: mengenai perhimpunan PPSMI pada 7 Mac 2009..
Suara aku:
i. No More
PPSMI...perkukuhkan subjek B.Inggeris..
ii. kalau nak juga PPSMI tu berjalan..syaratnya inggeriskan ke semua subjek (kecuali BM,P.islam)...kenapa perlu math n science je dlm BI, tidak geografi,ekonomi,perakaunan,perdagangan etc.Macam dulu2..zaman MCE dan LCE...alang-alang menyeluk pekasam biar sampai ke pangkal ketiak aku..hah!

-harap2 bakal PM kita si bibir mungil tu sedang membaca entri aku ni..haha

23 ulasan:

INTAN berkata...

so...apa pulak suara ati mike?...hehehe

benludin berkata...

suara ati mike...
No More PPSMI...kalau nak juga, inggeriskan semua subjek(kecuali BM,P.islam)..mcm dulu2..zaman MCE dan LCE...

INTAN berkata...

daku sokong PPSMI....sbb klu hapus....tolong tgok kat IPTA ni sama....semua prog sains n math dlm english.....bkn aje kuliah..gan exam2 semua bagai....

kena rombak kesemuanya....jgn sekolah mcm lain..masuk U udah mcm lain

benludin berkata...

intan,
-tak semua budak kat U tu amik course yg related to science n math..contoh:TESL,sastera melayu,law
-tak semua yg belajar kat skolah sekarang ni nak jadi doktor,engineer..ada juga nak jadi tukang kebun!...haha

ZARA 札拉 [사랑해~] berkata...

ahh..

aku ada pro n kontra dalam isu ni..

aku sokong PPSMI atas beberapa sebab (ye lah..aku juga ajar student Kimia dalam BI)..dan bantah juga ats beberapa sebab

Chekgu BaniHassim berkata...

lagi byk keje...
lagi pening kepala...
lagi2, dan lagi...

bile la nk selesai...

benludin berkata...

mmg pening...
yg aku nampak satu jeh...negara barat spt UK,US dan Europe tgh jatuh kes gawat ekonomi...mana tau dgn rezeki Allah,negara2 timur atau islam(termasuk hadhari) akan naik memerintah dunia.Maka dengan itu negara2 mat salleh itu akan terpaksa belajar bahasa kita pulak...mungkin nanti sekolah2 mereka ada PPSMBM(sains dan mate dlm BM) plak...khayalan aku semata2..haha!

INTAN berkata...

tp ko kena ingat jugak..bahan bacaan utk paper BM pun dlm BI kat library ni....kena translate pulak...

tambah2 utk subjek sains ni...byk term dlm BI dan sukarnya nk translate term2 ni dlm BM...

aku terlibat secara langsung waktu selection budak2 ISMP (Ijazah sarjana muda pendidikan) gan DPLI ....klu budak2 yg pilih sains...itvw conduct dlm BI.....amat2 menyedihkan....tu hak yg nak jadi cikgu....xle le skit...ni klu budak2 aliran sains ni esok nk keje kat private gan kebolehan berbahasa mcm tu...amat sedih...

kita belajar sains gan math dlm BI x bererti kita ketepikan secara total bahasa malayu ni....

kenapa x buat sesuatu bila ada suatu ketika dulu..kajian menunjukkan keputusan BM pelajar luar bandar jauh lebih bagus dr result BM budak2 bandar?....menda ni yg harus d perjuangkan...buat sesuatu...

INTAN berkata...

ntah kenapa aku membebel kat sini sampai x sengaja dh jadi ala2 cerpen pulak..wakkakaka

jawa peranakan berkata...

aku masih konsisten dengan cadangan awal aku iaitu inginkan semua mata pelajaran diajar dalam bahasa jawa..

benludin berkata...

betul..
-sbb itu aku letakkan syarat di atas kat entri aku tu...alang2 menyeluk pekasam kan...
-PPSMI ni yg aku musykilnya graf kelulusan budak skolah...penah sekolah kwn aku ni bagi trial spm kat budak form 5..60% fail math..bila real result for spm kuaq...semua lulus...cemerlang lak tu...pelik aku...
-zaman aku dulu takde masalah..bila duk U..semua subjek BI..pandai2 la kerja kuat kalau nak lulus.cuma teringat sekali tu je.kena sembur dgn lecturer scottish sbb kita org tak paham apa dia cakap...zaki sure ingat nih..haha

jp,
camner agaknya math dlm bahsa jawa..

intanrh berkata...

Dlm hal ni, dah ramai org keliru. Org kata puak2 yg menentang PPSMI ni ketinggalan dlm BI, tu silap sebenonya. Kami bkn menentang malah menggalakkan lg anak2 belajar BI tp bkn thru subjek maths n sains ok...

Like Ben10 said, perkukuhkan subjek BI tu sndiri. Bkn menjadikan math n sains sbg mangsa. Cuba maths n sains diajar dlm bahasa arab, adakah anak2 kita power berbahasa arab? I think lebih pd menghafal.. ;)

ummzaid berkata...

Bismillah..

kotak komen ni je yg tak ikut di aborted sekali dgn blogpage deme..tu pun kena cepat klik tang "comment" kalau tak...
kome komen gak le, mana tau boleh masuk line..

kome mula2 setuju juga dgn PPSMI ni, tapi bila kome baca sana sini sekali dgn komen cikgu yang terlibat, kome jd kesian ke bebudok, terutama yg di luar bandar..yg cuma dengor perkataan BI dari tv je..tu kalau ada tv, kalau tak de?

ada lg nok tamboh..tp cukup ni dulu..kalau berjaya masuk line, kome sambung lagi, Inshallah...

ummzaid berkata...

weh...!!
masuk..
deme boleh baca ke ben?
ke kome je yg nampok...hehe...
internet ni bukan boleh aci ngat...

ummzaid berkata...

point yang sangat dan amat bagus intanrh aida...

Maya berkata...

Salam semua,
Pengalaman masa kat Jepun dulu, takder sebaris ayat dlm bahasa lain kecuali karekter Jepun dan yg boleh bertutur bahasa Ing. hanya ahli akademik dan ekspatrik shj huhuhu ngagau sensorang..so kalo nak ajar adik2 kita subjek dlm b.ing eloklah ajar semua dlm b.ing dari kindergarden sampailah ke Univ dan kalo sebaliknya eloklah start translate suma dlm b.melayu termasuk buku dan pastikan segala urusan dlm b.melayu. Cian Maya nengok anak2 kampong terkulat2 dan terkebil2 nak paham pertah lagih nak skor markah nak plak kalo cikgu tu lebihkan kaumnya yg memang mak-pak derang kat umah cakap omputih huhuhu masaak bebudak melayu kat klas!!.anak melayu bukan tak terror tapi...udah ler sampai sini, kang jadik cerpen lak..pinjam word intan hehehhe

benludin berkata...

intanrh,maya,
gue setuju bangat gitu..cerpen takper..jgn jadi drama swasta lak..haha

ummzaid,
welkam back..dulu deme tak leh masuk sbb ada baca jampi kot..entri kome yg lama byk 18sx..tu pasal deme x dpt masuk..'may be u were protected'..haha

ubilepih berkata...

Kooret,koorettt..no more erection...kah..kahh wa teringat Mr Zam-Zam ala Kazam

Snakebite berkata...

sains dgn math dlm bahasa melayu tu bukan ke perkataan perkataan inggeris yang di ubah supaya bunyi mcm sanskrit? tang mana melayu nya?

kenapa tiada saintis atau mathematician melayu di peralatkan/dimenafaatkan?

'hypoglossal canal' melayu nya 'kanal hipoglosus', apa jadah? kenapa tak terjemah jadi 'terusan digembar gembur berkilat'?

dlm kamus dewan, hypochondria ialah hipokondria, hypothermia ialah hipotermia, hypothesis ialah hipotesis. genius nya, untuk ini kita ngamuk ke hulu ke hilir?

seriously aku tak faham.

Snakebite berkata...

sori, satu lagi.

E=mc2, energy equals mass multiplied by the speed of light(celeritas) squared.

kena ubah ni, demi bangsa melayu.

tenaga sama juga isipadu darab kelajuan cahaya persegi.

jadinya,

T=ikc2

boleh ke?

jawa peranakan berkata...

ben..
BM=satu,dua,tiga,empat..
BI=one,two,three,four..
BJ=sici,loro,telu,papat..

cikgu yang nak mengajar math & sains dalam BI pun masih memiliki BI yang kelam kabut..betulkan itu dulu beb..

ummzaid berkata...

betul la tu...di bawah lindungan kaabah.. :)

revrie berkata...

Teman setuju amat dengan kome.
Bagus. Belajar BI itu bukan bermaksud menghapus bahasa Ibunda. Buka mata warga yang bangkang PPSMI.

Sekali lagi. Teman setuju benar dengan kome.