Ahad, 28 Jun 2009

ultraman ウルトラマン part i

Koleksi ultraman milik irfan. Satu orang(ekor?) ultraman = satu dvd. Uishh..Lima dvd tu..(takpe..dvd ultraman ada sales. RM5 je satu! ). Yang ujung tu moto yang dibeli di Madinah. Bila ON je dia main lagu arab.Elok la tu, Arab lwn Jepun)

Nota kepala ultraman:
Kita tinggalkan sebentar dengan cerita pengalaman aku di Makkah. Nanti kamu busan..hehe

Anak lelaki aku, Irfan dah mula bertukar arah. Bukan bertukar arah politik. Budak ni mana tau apa itu politik lagi.Lagipun anak aku ni tak suka kerajaan perpaduan... haha.... Dulu dia gemar menonton kartun-kartun di cenel Playhouse Disney (cenel 613 Astro jabat). Kartun di cenel tu lebih berbentuk educational atau skema. Takde menggunakan bahasa kasar.Takde lawan-lawan punya. Takde adegan sepak terajang, sekeh-menyekeh, carut-mencarut atau jentik menjentik. Semuanya bermoral dan beretika. Tetapi sekarang dia sudah beralih untuk meminati Ultraman pulak. Biasalah. Budak semakin membesar. Citarasanya akan berubah mengikut peningkatan usianya.

Bagi aku, siri Ultraman ni dah lama berkumandang di kaca TV rumah kita. Semenjak aku kecik lagi dah kenal Ultraman ni. Ultraman je tak kenal aku. Kalau ultraman kalah, aku akan menangis. Bila dia menang aku bersorak. Hahaha... Antara cerita kegemaran aku yang lain semasa aku kecil ialah Space 1999, Planet of the Apes, BJ and The Bear, Sherif Lobo. Ahh..banyak! Kalau cerita tak habis...(kamu mungkin belum lahir ketika rancangan tadi rancak ditayangkan di tivi. Mungkin kamu lahir zaman Doraemon..haha!). Lain kali lah aku cerita pasal rancangan kegemaran aku tu. Lagi pun aku nak cerita pasal anak aku dalam entri kali ini. Selingan sahaja...

Berbalik kepada Irfan tadi... kalau dia nak tengok Ultraman dia akan kata "abah..nak tengok badai". Huh.. Badai?? Hahaha...Aku dan wife aku gelak. Gelak sebab menyimpang jauh sangat idghamnya tu. Kalau dia kata 'toman' ke..atau 'ota' ke... atau 'otoman' ke...kira ok la juga kan. Ini badai..

Tetapi sebenarnya kalau Irfan pandai internet mesti dia gelakkan kami pula. Kerana semasa aku mencari info berkenaan Ultraman didalam wikipedia tadi, aku terjumpa perkataan 'shodai'. Ia adalah perkataan Jepun yang membawa makna 'ultraman'. Kira-kira sebutan Irfan tu hampir sama la dengan bahasa Jepun tu.

Rupa-rupanya Irfan lebih terer dari kami. Kerana dia 'memahami' bahasa Jepun yang menjadi lagu latar cerita ultraman.

"kah kah kah" Irfan gelak kat mak ayah dia....

Nota kaki ultraman:
bersambung lagi dalam ultraman part ii...

11 ulasan:

Da' daffodil D berkata...

nanti2 irfan konpem blaja kat negara otomen tuh...~ :D amin cepat! hehe

benludin berkata...

D,
tak pun di Madinah...aminnnnnnnnnnnnnn...

Azemi Ali berkata...

Salam Haji,

Beli motor cakap arab tu, saya beli unta cakap arab gak..haha..tapi dah jahanam dah.. biasalah budak2..

Anak saya pun tengok Ultraman gak..yang paling kecil suka tengok.. umur 3 tahun..

Mungkin irfan ingat lagu ultraman tu ada sebut badai..sebab tu tu dia sebut.. Budak memang bijak. Otak macam span..menarik info..tapi bukan spongebob..

Saya rasa irfan akan belajar di Mekah.. Univ. Ummu Qura. Amin!

ummzaid berkata...

belajar di Madinah... ameen.

ZARA 札拉 berkata...

hahahaha~

pertembungan budaya ahh irfan~

INTAN RH berkata...

Dulu ms skoloh, koi suka ngat nengok ultraman, smp bila signal dia dah lemah, koi pun rs suspen, takut ultraman mati...hehe :P

benludin berkata...

tuan azemi,
-serupa la dgn moto yg anak aku dpt baru ni..tak sampai seminggu pun
-semoga makbul doa..aminnn

ummzaid,
amiiin....

zara,
errm...betul,betul,betul..

intan rh,
ngaku je la deme menangis bila ultraman nak kalah..

ubilepih berkata...

Irfan san,wakarimaska..ha..ha..

reverie berkata...

Tak lama lagi dia ke Shinchan pula. haha.

anonymous berkata...

haha,, seronokk..

DOremoN takde ker

Urdu Quran berkata...

nice post i have get some information so this post will help to our scoity so i am really appropriate with u thank u