Jumaat, 24 Oktober 2008

Cerpen:Ekonomi Meraban untuk ABC Kids-Part 1

Cerita Pendek:
Maaf. Hari ni aku, sang penoreh getah a.k.a pencari rezeki bertaraf ikan bilis di sebuah pekan koboi, ingin berkongsi cerita pasal ekonomi negara..( huh! subjek yg aku cukup lemah masa belajar dulu..hehe).

A.
US: Semuanya bermula disini...
WASHINGTON: The Bush administration plans to spend as much as $250 billion of the $700 billion bailout buying stock in private banks, greatly expanding protections for the U.S. financial system out of deep unease over the faltering economy, industry and government officials said Monday night. The Star 14 Okt.2008

UK: Berjangkit ke sini. Banyak bank telah di bail-out oleh gomen UK.
AFTER days of leaks and rumours that destabilised stockmarkets, Gordon Brown’s Labour government unveiled a comprehensive rescue package for Britain’s ailing banks before markets opened on Wednesday October 8th. Economist.com

Malaysia: Tak kena jangkitan sbb telan panadol banyak. Cool je...macam ribut atau tempias tak akan sampai ke sini.
KUALA LUMPUR 13 Okt. - Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi percaya ekonomi negara ini tidak akan mengalami kemelesetan kerana Malaysia mempunyai ramuan yang tepat untuk menghadapi kesan ekonomi global yang kini mengalami penurunan. UMalaysia 14 Okt. 2008

Malaysia Boleh ! Malaysia Boleh!!
huh??!!!



B
.
klik pada gambar utk ke harga terbaru
Dua/Tiga bulan lepas
: Harga petrol setong USD138.00

Hari ini: Harga petrol USD68.62 setong...

Maaf sekali lagi. Aku bukan ahli atau pakar ekonomi. Cuma sang penoreh getah a.k.a pencari rezeki bertaraf ikan bilis di sebuah pekan koboi..!

C.
"Boss..betul ke Malaysia boleh bertahan dari ribut ni.Ramuan apa boss guna??"
"err..."
"Boss...bila minyak nak turun ni?"
"err..."
"Boss...awat senyap jeh??"
"sat...ZzzzzzZZZzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz...er..boleh..bolehh..!!"
"Apa yang boleh boss?"
" Malaysia Boleh ler..........zzzzZzzzzzzzzzzzzzzzZZZ..kroh..kroh..ZzzzZ.."
"Ishh...tidoq lak Boss aku ni..Takpa la, aku nyanyi je la untuk boss.Biaq dia tidoq best sket""

Are you sleeping? 2x
Brother Dol
Morning bells are ringing
Ding! Dong! Ding!

Nota:
1. Boleh blahhhh!
2.Semoga negara kita dilindungi-Nya ...

7 ulasan:

ummzaid berkata...

Bolehland kan..

jawa peranakan berkata...

APA?!! EKONOMI MALAYSIA MAKIN MANTAP DAN TIDAK TERJEJAS DENGAN KEMELUT EKONOMI GLOBAL?!!

habis tu yang bercadang nak buang 50,000 staff kontrak yang kerja dengan kerajaan hujung tahun ni apa hal?!! siap bagi alasan kerana kekangan ekonomi & kerajaan tidak mampu untuk bayar gaji diaorang..

SO..APA HAL NI?!!

Kalau nak tipu pegi tipu orang Mongolia la woii!! Korang ingat kami ni bodoh macam korang ke?

PUI!!!

ubilepih berkata...

Gua si penjual cendol a.k.a pengutip siput babi di pekan koboi ni pun lagi hampeh bak ekonomi,membilang setakat pandai sampai 10 je lepas tu tak reti da...wa rasa cakap Dolah Slo a.k.a PM tu betul..memang Bole..."BOLE BELAHHHHHHHHHHH......"
r u slping,r u slping Dollah Slo,Dollah Slooo.....

benludin berkata...

Boss kata "sabaq...mmg saya nak blah la ni..tapi bulan Mac 2009 le..."

jawa peranakan berkata...

kalau ekonomi OK kenapa nak kena pinjam duit KWSP sampai RM50 bilion?

kau kena ingat..dalam RM50 bilion tu ada duit aku..aku tak halalkan nanti baru kau tau..

jawa peranakan berkata...

ben..

dah tengok wajah hero filem SERPICO? kacak wooo...

benludin berkata...

JP,
wa dah tengok..komen lom out...

mmg lawak..haha