Selasa, 14 Julai 2009

Hayat Digen Mana Xu



Hayat Digen Mana Xu (
bahasa Uighur yang membawa makna Life is just like that)...to muslim Uighurs, be strong. May Allah be with you guys...

Rusuhan Urumqi pada awal bulan Julai baru-baru ini adalah kemuncak kemarahan etnik Uighur yang sering ditindas oleh kerajaan negara China. Majoriti etnik ini memeluk agama Islam. Mereka bukan sahaja ditindas oleh kaum majoriti di China, tetapi dihina/ditindas oleh kaum etnik yang lain termasuk etnik Han.

Asal-usul mereka:"The history of the Uighurs can be traced back 2,600 years. According to a history compiled by the London Uighur Ensemble, a group formed to popularize the traditional and popular music of the Uighurs, the nomadic tribes of that era rose "to challenge the Chinese Empire" and to become "the diplomatic arm of the Mongol invasion."

China's ethnic Uighurs are moderate Muslims who are related to the Turks. Like the Kurds of Asia Minor and the Tamils of Sri Lanka, the Uighurs are a dissatisfied transnational ethnic minority spread across several countries, without an independent homeland or a strong leader. They are located mainly China, but also Kyrgyzstan, Kazakhstan and Uzbekistan..."(dipetik dari blog Art Fazil. Art Fazil juga memetik sumber ini dari blog lain. Makanya nak panggil apa? Petik of petik?..hehe!)

Nak tahu lebih mendalam boleh masuk ke blog Art Fazil. Dia adalah salah seorang aktivis yang memperjuangkan nasib Uighur.


come lote..!!!

"White skin (the Chinese like to consider themselves white) and or being a Han (the dominant ethnic group) means a person is good. Dark skin or not being Han means a person is inferior (and more likely to be a bad guy/a thief/incompetent etc.). It does not equal KKK style hatred. It does not even mean a Han Chinese wouldn't be friends with a person from India or Africa. It simply means that if a person is non-white or a member of certain Chinese minorities, they simply are to be considered less smart, less competent and less trustworthy than the average white person or Han." dipetik dari blog James Fallows

Susah nak buang sikap racism ni...kecuali kita betul-betul menghayati Islam..

PEACE!!

16 ulasan:

INTAN berkata...

menjak 2 menjak ni....aku mcm menghadapi kesukaran nk paham ...otak aku ni...isk....

jap..nk kena baca balik 10 kali...

benludin berkata...

kalau nak paham kena baca paper..kes uighur vs han di xinjiang...sat aku buat link ke wikipedia...

INTAN berkata...

ooo...patut la...nampak sgt dh lama aku x baca paper...pilihanraya kecil ari ni pun..baru aku tau tadi....kesian kat aku...

Purple Crayon berkata...

moga Mereka2 ini mendapat keuatan, pertolongan dan Rahmat Allah. Ammin.

Purple Crayon berkata...

moga Mereka2 ini mendapat keuatan, pertolongan dan Rahmat Allah. Ammin.

Chekgu BaniHassim berkata...

kalau ditindas, haruslah bangun..
jadi kerajaan, haruslah jgn bias...
kalau tak, sampai bile pun tak aman...

ZARA 札拉 berkata...

tak faham kenapa still ada org yg discriminate org lain based n races~

benci sgt2~

kat sekolah pun budak2 camtu..

a.b geldofg berkata...

teringat geng2 kt lebah kinta zaman dahulu kala

reverie berkata...

aah aah. Han memang dipandang tinggi di China. Moga saudara Islam bahagia dan aman.

benludin berkata...

kalu rajin masuk website ni:
http://www.islamophobia-watch.com/

jawa peranakan berkata...

Saudara kita di seluruh dunia dibunuh sesuka hati..
Terbaru di Urumqi..

Dan kita di sini & di dalam FB.. Masih bercerita tentang sarapan apa pagi tadi..
Nak pakai baju apa untuk ke pasar malam nanti..
Apa yang boipren/gelpren kita sedang lakukan kini..
Kenapa MU sekadar 65 undi majoriti..
Siapa punya hari jadi hari ini..

benludin berkata...

jp,
lu sarap apa dgn ubi?
haha

ummzaid berkata...

kat germany, awal bulan ni, egyptian dibunuh (18 kali kena tikam) di dlm court..suami dia nak tlg, kena tembak dek polis, kritikal..

sbbnya, racisism..

syeikh..
baru keh pasan, blog deme dah senyap sunyi...alhamdulillah, keh suka.. :)

benludin berkata...

ummzaid,
-ye...keh follow cerita ibu yg dibunuh tu...roh nazi masih di jerman
-tq...tp tak paham apa maksud 'senyap sunyi' tu?

ummzaid berkata...

maknanya, tak de lagu yg otomatik berdendang dondang sayang... :)

keh alergik dgn lagu...kepala nak terangguk2 sama...hehehe..

benludin berkata...

ummzaid:
ada lagu...tapi tak tukar2 dah...fix kpd s/track pilem 'cinema paradiso' jeh