Khamis, 9 Julai 2009

kenapa PPSMI dimansuhkan?

Kenapa PPSMI dimansuhkan selepas enam tahun ia dilaksanakan? Mungkin atas sebab politik? Atau sebab tekanan dari rakyat? Atau sebab kerajaan memang prihatin atas masa depan pelajar-pelajar? Atau sebab cikgu-cikgu yang tidak mencapai tahap yang dikehendaki bagi menjayakan PPSMI ini? (cikgu juga yang menjadi scapegoat. Selepas ini beban beralih pula kepada cikgu BI??). Yang pastinya,tiada kata maaf dari pihak pelaksana itu sendiri.

Aku teringat temuramah antara Astro Awani dengan seorang Prof di UM. Beliau berkata "PPSMI adalah kesilapan terbesar yang dilakukan oleh kerajaan dalam sistem pelajaran Malaysia". Errmmm...PPSMI dah mansuh, baru berani bantai kat tivi?

Yang aku dapat simpulkan ialah berkemungkinan menteri atau pegawai-pegawai di Kementerian Pelajaran Malaysia membuat keputusan setelah membaca buku yang bertajuk F in EXAMS ini? Agaknya...

Buku ini juga membuktikan bahawa tahap kecerdikan seseorang itu tidak bergantung kepada tahap penguasaan bahasa inggerisnya. Bahasa Inggeris ialah mother-tongue bagi pelajar-pelajar di UK, tetapi ia tidak bermakna mereka cukup 'terer' dalam subjek Science dan Maths.

Buku yang ditulis oleh Richard Benson (bukan Richard Branson tokey Virgin) ini penuh dengan contoh-contoh jawapan yang kelakar atau kreatif berdasarkan situasi yang benar-benar berlaku di UK. Antara petikan yang menarik dari buku tersebut ialah:

Subjek:Chemistry
Q: What is a nitrate?
A: It is much cheaper than a day rate.

Q: Give a brief explanation of the meaning of the terms 'hard water'?
A: Ice

Q: Describe the chemical differences between H2o and Co2.
A: H2o is hot water, Co2 is cold water

Subjek: Biology
Q: What is the highest frequency noise that a human can register?
A: Maricah Carey

Q: Adam cuts his arm. Blood gushes out and is red in colour. What does this show?
A: He is not a robot, he's a real boy.

Q: What does 'terminal illness' means?
A: When you become ill at the airport

Q: Give an example of a smoking-related disease.
A: Early death

Q: How is oxygen loaded, transported and unloaded in the bloodstream?
A: By forklift truck

Subjek: Physics
Q: Explain the word 'momentum'
A: A brief moment

Q: Many people don't like eating radiation treated food. How could a food scientist prove thtat radiation treated food is safe?
A: By eating some!

Q: Give the names of two gases that might contribute to a global warming.
A: 1. bottom gas
2. cow burps

Subjek: Geography
Q: Define the phrase 'commercial farming'.
A: It is when a farmer advertises his farm on tv to get more customers.

Q: Explain the meaning of the word 'magma'.
A: Japanese cartoons

Q: The race of people known as Malays come from which country?
A: Malaria

Q: Name six animals which live specifically in the Arctic.
A: Two polar bears. Four seals.

Subjek: Maths
Q: Change 7/8 to a decimal.
A: 7.8

Q: Write two hundred thousand in figures.
A: two hundred thousand in figures.

Q: Expand 2(x + y)
A: 2(x + y)
2(x + y)
2(x + y)
2(x + y)

Q: What is conditional probability?
A: maybe, maybe not

Q: You are at a friend's party. Six cupcakes are distributed among nine plates, andthere is no more than one cake per plate. What is the probability of receiving a plate with a cake on it?
A: Nil, if my sister is invited too.

Subjek: Psychology
Q: Describe what is meant by 'forgetting'.
A: I can't remember

Q: Explain the 'phycho-dynamic approach'.
A: Using your mind to move things, like a Jedi.

Q: Express the term 'stereotype'.
A: It is what kind of cd player you own.

Subjek: History
Q: Where was the American Declaration of Independence signed?
A: At the bottom

Q: Name one of Abraham Lincoln's greates achievements?
A: Having his face carved in rock.

Q: Explain what is meant by the word 'dictator'.
A: someone who reads out loud

Q: What did Mahatma Gandhi and Genghis Khan have in common?
A: Unusual names

Q:Name two of the classes which existed in Medieval England.
A: History class and Geography class

Subjek: ICT
Q: What is a CD-ROM?
A: an album of romantic music

Q: What is a hard disk?
A: it doesn't break when you put in the dishwasher.

Q:Suggest an advantage to video conferencing.
A: You can't smell bad breath via video.

Subjek: English
Q: Use the word 'judicious' in a sentence to illustrate its meaning.
A: I am using 'judicious' in this sentence to illustrate its meaning.

Hahaha!..
Banyak lagi jawapan yang lawak-lawak dalam buku ni. Tak larat aku taip. Pi beli sendiri la ya...

Nota:
-Terimakasih kepada TT kerana sanggup menghantar (maksud aku mengepos) buku ini dari Ireland. Preview buku ini juga ada ditulis didalam blog tuan tanah.

-Takde ke cikgu-cikgu di Malaya ni nak tulis buku yang lebih kurang sama, atas pengalaman menjadi pemeriksa kertas Maths n Science. Boleh la letak tajuk "F in Exams: Blame on PPSMI" atau "F in Exams: Blame on CheDet"..hehe!

- Che Det buat poll di sini

24 ulasan:

Eyna's berkata...

Adoilah...mmg lawok jawapan2 yg ada bg soklan2 di atas...

INTAN RH berkata...

Kekeke... :D

Dulu2 takde pun PPSMI ni tp rakyat excellent gak dlm BI..

Chekgu BaniHassim berkata...

kdg2 aku geram jugak dgn budak yang terlalu sengal...
ajar dalam mother tongue kite, jwb pon dalam mother tongue kite...
senang cerita...

sian kat dorg...

a.b geldofg berkata...

52 thn mgurus negara
tapi pgurusan mcm budak umur 25 thn

jawa peranakan berkata...

PPSMI = punai

ZARA 札拉 berkata...

Che Det buat poll tu, ku dah vote..=)

hehehe~

aku sedih PPSMI dimansuhkan~

Da' daffodil D berkata...

betul ape sume jawapan tu...kekeke

anonymous berkata...

heh.. mekaseh kerana menyokong!!

lawak la ko neh

en_me berkata...

muger2 negara akan tetap aman damai sejahtera sentiasa .. ghitewww

Purple Crayon berkata...

a.b, 25thn kira ok la dah matang tuh...klu mcm 2 thn 5 bulan?......

bro Ben, bagi aku ada pro dan kons bg isu ini, yg bnyk jadi kons nye sebab cara perlaksaanaan tu...bgtau je nak wat dha terus wat..then dah terus stop..berpusing2 dlm waktu yg singkat. sepatutnya kaji dalam2 dulu situasi semasa dan buat survey pdngn rakyat then kaji apa yg patut dan perlu dibuat.tu pandangan aku la....:)

WanBeruas berkata...

..mood wa swing pagi ni..tapi lu buat wa senyum..ye lah at least something ape..he he..

SRISUFI berkata...

Salam bro...

sihat kah?

hehehehe....nak gelak aje lah

Purple Crayon berkata...

bro aku baca kat bhgn atas tu je nak cepat, baca balik baru perasan yg kisah2 lwk tu hehehe. wa copy paste email kat kengakwan yerr. aku suka yg `terminal illness- sakit kat airport' hehehe.

Tok Snake berkata...

bro ben,

gua pernah tengok budak sekolah kat mesia, cikgu suruh buat karangan dia cerita pasal ultraman

lu jaga jaga tau, anak lu suka ultraman.

silap nanti masuk dalam buku cenggini

aloy_paradoks berkata...

kalau tak mansuh blh kalah nanti..

reverie berkata...

Tak mansuh kena. Mansuh pun kena.
Tapi baik buat buku. F in exams: blame it on the students who don't have will to perform and not the language.

Entri ini juga menunjukkan Maths dan Sains tak bergantung kepada bahasa. Tapi kepada student itu sendiri. Sama ada BI ke atau BM. Sama ja. Kalau mentaliti tak tukar. Tak dimotivasi.

Kesian CheDet.

INTAN berkata...

sbb aku masih x berapa sihat...N3 ni x begitu aku hayati....tp aku saja nk komen jugak..hehe

Pyanhabib berkata...

gua hitung ppsmi dah masuk tahun ke-7. paper, menteri fok cakap 6 tahun, lagu mana ni?
(anak gua stat ppsmi darjah satu sampai darjah enam (6 tahun). sekarang dia di tingkatan satu (enam tahun ppsmi di sekolah rendah campur 7 bulan di sekolah menengah jadi 6 tahun 7 bulan, dah masuk tahun ketujuh dah). guakah yang bengap atau menterikah yang bahlol?

drbubbles berkata...

Tuan Benludin,

Saya tidak terkejut.Saya pernah bersukarela mengajar anak-anak orang Inggeris semasa belajar di Bradford,UK dulu.

Soalan matematik mereka jawab dengan karangan berjela-jela.Jawapan salah tidak mengapa asalkan jalan kerjanya ditulis.Patutlah mereka bodoh matematik!

Tun M pun patut jadi sukarelawan di sekolah Inggeris itu.

benludin berkata...

eyna:
budak2 sekolah mmg ramai pandai buat lawak...termasuk gadis dungun yg kena belasah tu..hehe

intan rh:
ye..termasuklah angkasawan pertama malaya

benludin berkata...

chegu BH,
yg sengal tu kita sepit je dgn penyepit baju..hehe

ab,
dia akan kata.."saya baru 100 hari.bagi saya masa.."

jp:
ish..ish..ishh

ZARA,
aku vote dua2...

benludin berkata...

err...t/kasih atas komen-komen...tak larat nak jawab satu-satu..hahaha!

ummzaid berkata...

keh tertinggai ketapi ..
lawak...
keh malay dari negara malaria... :D

anonymous berkata...

apa kaitan kumbang ngn ppsmi benludin???????

hahhaah???