Sabtu, 2 Januari 2010

raban part ii

bagaimana agaknya nanti ada banner yang tergantung dikawasan kita yang berbunyi:

"jika kamu sayangkan allah, mari kita ramai-ramai memeriahkan majlis ceramah yang dianjurkan di gereja kami yang akan disampaikan oleh paderi john paul"

atau

(sepertimana sms yang aku terima dari encik ubilepih) bayangkan pula bagaimana sarikata pilem inggeris yang ditayangkan nanti berbunyi:

"god must be crazy" dan diterjemahkan kepada " ***** " (deleted.tak sanggup nak tulis)

atau

bayangkan selepas ini para penganut kristian akan ber-hallelujah berbunyi:

"allahuakbar! allahuakbar! allahuakbar!"

* ketepikan 'avatar'. jom kita tonton pilem 'god must be crazy' di laman blog ubilepih

11 ulasan:

reverie berkata...

Penangan dunia. Semoga kita dipelihara.

Snakebite berkata...

masuk reban lah kita.

koi letih dah berdebat kat fb. bukan dgn org deme, tp dgn org kita yg tak kisoh...

fadhillahbakren berkata...

dunia akhirul zaman.
moga2 kita terpelihara sentiasa.
*amiin ya rabbalalamiin*

Hashim Zabidi berkata...

Di para akhir itu,
tidakkah kita nanti marah-marah,
dengan sindiran begitu,
malu, malu...

Tanpa Nama berkata...

mana pi tok menteri kita yg pandai hunus keris tu!!!
senyap sepi aje...padahal bawah kementerian dia.
kalau orang kita buat hal, kalut aje dia tangkap masuk ISA.
ini dah menimbulkan tension pasal ugama pun tak masuk ISA.
hampeh punya menteri!!!

reverie berkata...

terima kasih untuk link ustaz zaharudin itu. sangat berguna.

benludin berkata...

mmg Allah utk semua makhluk. agama kristian pun ada hak guna nama Allah (spt di indon,arab, palestin). kalau mengikut hujah bersumberkan al-quran/hadis pun ia akan lebih memihak kpd mereka utk menggunakannya.

tapi atas dasar untuk tidak MENGELIRUKAN umat islam di 1malaya ni yg mana sekarang ini dah semakin ramai yg murtad/sesat, eloklah tidak dibenarkan.

(detail boleh baca kat blog zaharuddin.net)

balqissy berkata...

semoga akidah kita kuat. InsyaAllah selamat ;)

ameyahmad berkata...

ben, anak2 wa kat sini 'teruk' kena ajar dek cikgu2 depa pasal Xmas and related to it.. balik rumah, teruk wa 'cuci' depa.. tp syukur laa.. sakat ni masih berjaya elak depa pi visit gereja.. susah bro..

benludin berkata...

selepas gang2 yg mempertahankan nama Allah tu berdemo, jgn lupa juga berdemo untuk menegakkan syariat Allah...

Allah itu dihina kerana kita mengabaikan arahan dan larangannya. mempertahankan namanya semata-mata tidak mampu menyelamatkan kita di sisiNya dan mengolongkan kita dari kalangan hamba yang bersyukur.

INTAN RH berkata...

Selamat tahun baru, bro :)