Isnin, 20 April 2009

syarat wajib tayang

Harap kamu tengok video ini.Tak sampai 7 minit pun. Kalau video tak clear sila klik cultureunplugged

Sinopsis : This film is about the hunger and poverty brought about by Globalization. There are 10,000 people dying everyday due to hunger and malnutrition. This short film shows a forgotten portion of the society. The people who live on the refuse of men to survive. What is inspiring is the hope and spirituality that never left this people.



Lot of hunger and having no food is poverty,

Not having spare cloth to take bath is poverty,

Needing a shelter but not having one is poverty,

Child's sick but can not buy treatment, is poverty,

Fainting child dreaming a mouthful of rice is poverty

Searching warmth in cold flesh in winter nights, is poverty,

Sitting with umbrella on wetting bed in showering night, is poverty,

Thoughtful mother, two mouthful of rice and three children, is poverty,

An ill, deserted mother selling her child wishing it will survive, is poverty.

A defeated and desponded mother poisoning and killing her child is poverty,

By:Palas Kumar Ray ( Tripura. India)

nota:
*video/pilem pendek diatas bertajuk 'chicken ala carte' yang mana ia adalah video terbanyak ditonton dalam website cultureunplugged.
*aku tak pandai menulis sajak. Maka sajak di atas tu aku cilok dari sini.
*sajak asal diatas memang dalam bahasa inggeris. Bukan aku terjemah dari bahasa tamil(walaupun aku peminat filem tamil..dusyummm!)
*ada masa kita gelak..ada masa kita ceria...ada masa kita sedih...ada masa kita terdiam

18 ulasan:

Purple Crayon berkata...

speechless, bro.

jawa peranakan berkata...

gua dah tonton..memang menyayat hati bro..
tapi jangan terkejut jika gua bilang di KL juga punya situasi yang sama..

gua bersyukur dan bahagia kerna gua tidak perlu melalui situasi tersebut..

PS-selain dari makanan yang cukup, 2 gadis yang memesan makanan tetapi tidak menghabisinya itu juga mampu membahagiakan gua..

jawa peranakan berkata...

jumaat lalu tuan pulang dari KL terlalu awal..jika tidak pasti kita bisa ketemu..

PS-identitas gua sebagai JP udah terbongkar..nasib baik gua bukan berkhidmat untuk KGB atau GESTAPO.. jika tidak pasti nyawa gua udah dihabisi oleh teman2 sejawat..haha..

benludin berkata...

purple,
less speech..

jp,
-di negara kita pun ada kes mcm tu,cuma takde yg mau mendedahkannya.KECUALI ia berlaku di negeri serambi Mekah (dalam Gerhana zaman Zam al Kazam dulu) lu pun tau.ntah2 lu pun terlibat buat skrip...hahhaa..
-belum ada rejeki berjumpa..gua dan ongbak baru berlepas flight ke kuala lipis 10 minit sebelum lu sampai
-ubi kata lu duduk dikerusi yg gua duduk.leh ambil berkat..haha

ubi berkata...

though i close my eyes the image remain,,,,berbahagia la kerna tuhan masih hampir di hati si miskin

benludin berkata...

ubi,
wa tambah:juga jgn miskin iman...

ummzaid berkata...

dah tengok juga tapi sebelum deme letak di sini..

alhamdulillah semiskin-miskin kome dulu2, tdk lah sampai semiskin itu...

alhamdulillah 'ala kulli hal..

INTAN RH berkata...

nk tgk tp mls nk tgk..

jawa peranakan berkata...

ben..
kerusi yang lu tinggalkan itu masih panas ketika gua mendudukinya..

palas berkata...

This is such an amzing experience for me to see that you have written
your blog comprising my poem Poverty-I.
Rest of the content of this I could not understand but i can feel what you might have written about.

benludin berkata...

ummzaid,
alhamdulillah atas rezeki yg Allah bagi...semoga bertambah murah rezeki lagi hendaknya

intan rh,
tak baik malas2 nih..:)

jp,
amik berkat tu..ehe

mr.palas,
-tq for dropping by..
-btw,u are a good poet...keep it up bro..
-will poverty issue be worsened due the world economic recession? hope not..

palas berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
palas berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
benludin berkata...

mr.palas,
-i'm writing in Malay language (Malaysia)
-your poem above related to the video/short film i show above. A movie about poverty in Philiphine
-one of my point above stated that i love poems but i don't know how to write one..:)

INTAN berkata...

x cukup kekuatan lagik nk tgok video tu....ada perkara sedih ke?....aku sensetip skrg...cepat nangis..dh jd ala2 Neng yatimah....



nti dh kental skit aku tgok...

benludin berkata...

sedih+seram+lawak

mcm citer hindi..all in one

KOBE berkata...

JATUH AIRMATA JANTAN WA..

benludin berkata...

KOBE,
pilem itu berjaya menerjah kejantanan kamu