Isnin, 17 Ogos 2009

sambungannya disini...

(Entri ini berkaitan dengan entri aku sebelum ini yang bertajuk "nak tanya..." dan juga entri di blog Enche Pyanhabib yang bertajuk "mari mengaji..")

1.618

Fi ialah simbol bagi pemalar popular nisbah keemasan (1.618...) dan digunakan dalam pelbagai bidang, termasuklah matematik, seni lukisan, dan seni bina atau dalam bahasa inggerisnya ialah Golden Ratio.(aku tak berapa ingat dah formula ni.Mungkin aku ponteng kelas masa cikgu mengajar.hehe..)

"Phi Constant- 1.618, superior design number of mathematics. The Creator has always used the very same number in numerous events in the universe; in our heart pulses, the aspect ratio of DNA spiral, in the special design of the universe called dodecehadron, in the leaf array rules of plants called phylotaxy, in the snow flake crystals, in the spiral structure of numerous galaxies. The Creator used the same number; the number of golden ratio which is 1.618…

It is determined that this ratio has been used for the design of various reputable architectural structures, even including Pyramids in Egypt. ......"

Salah seorang saintis bernama Dr. Steven Markout,telah membuat kajian dan mengatakan kiraan proportion pada muka atau badan manusia juga menghasilkan Golden Ratio iaitu 1.618.

Ratio ini juga digunakan oleh astronomer terkenal iaitu Kepler. Ia juga turut digunakan oleh pelukis, jurutera dan arkitek terkenal iaitu Learnardo Da Vinci.

Dalam kajian mereka seterusnya:

1. Jarak antara Mekah dan Kutub Utara = 7631.68 KM

Jarak antara Mekah dan Kutub Selatan = 12348.32 KM

Proportion antara dua jarak tersebut = 12348.32/7631.68= 1.618

2. Phi matrix program yang dihasilkan oleh Amerika juga menggunakan Golden Ratio 1.618 untuk menghasilkan gambar atau lukisan.

3. Didalam surah al-Imran ayat ke-96. Jumlah huruf didalam ayat tersebut ialah 47. Bila dikira Golden Ratio ayat tersebut dimana 47/1.618 = 29. Apa makna 29 tersebut? Perkataan yang ke-29 didalam ayat tersebut ialah (bibakkah) Makkah. (aku kira ada 43 huruf..kulupsakah kira ada 40 huruf..pyanhabib pulak tak kira,dia terus gulung..haha. Ummzaid mungkin dapat 47 huruf kot??).

"All these evidences show that; The Creator of the World and mathematics is the same One and Single God, the indefinable and great force that has created Kaaba, holy region and Koran. He reminds whole humanity that he has granted signs to all humanity on the basis of his foreknowledge about the future and the common languages of humans..."

Nak tau lagi sila tengok video dibawah.

Dokumentari yang bertajuk Makkah The Miraculous Golden Ratio City The Secret Of Kaaba ini adalah mengenai Golden Ratio dan kaitannya dengan Makkah, Kaabah dan Al-Quran. Ia akan ditayangkan di pawagam pada bulan September 2009. Pawagam mana? Pawagam Coliseum?? Entah..aku pun tak tau...hehe.

Transkrip penuh mengenai video ini boleh dibaca disini->The Critic Blog



Betul atau Salah kajian mereka itu, kita sebagai umat Islam mesti mempercayai kebesaran dan kekuasaan Allah swt.

Subhanallah...Alhamdulillah...Allahu Akbar...

15 ulasan:

WanBeruas berkata...

...mak aiii..teman tak abih sekolah ..kena duduk tepi jee..he hee..

aku berkata...

kebas otak gua..

benludin berkata...

bab ni pyan terer..hehehe

Da' daffodil D berkata...

subhanallah.

ps : pasni wat entry pasal pi pulak. :D

kulupSakah berkata...

kaedah geometri menunjukkan juga mekah berada di tengah2 bumi sebelum teori penghanyutan berlaku. ketika itu juga malaysia terletak di india

Insan Bokoh berkata...

Ben...
TQ. I've learned sumtin new today!

Pyanhabib berkata...

penggulungan kali ini gua rujuk komen oleh aku: kebas otak gua..
(tih tih tih...)

Pyanhabib berkata...

penggulungan kali ini gua rujuk komen oleh aku: kebas otak gua..
(tih tih tih...)

Pyanhabib berkata...

penggulungan kali ini gua rujuk komen oleh aku: kebas otak gua..
(tih tih tih...)

Chekgu BaniHassim berkata...

en3 yg kdg2 memerlukan kite berfikir...
letih otak...
huhu

tuan tanah berkata...

Coolnya info! Thanks for sharing this!!!

benludin berkata...

D,
boleh...silakan..

kulupsakah,
mungkin org india tak tau...kalu tak dia akan panggil Tanah India...bukan Tanah Melayu..hehe

IB,
welkam....ada masanya je aku rajin

pyanhabib,
tiga kali penggulungan..masih kebas...hehe

CBH,
entri berat aku cuma 1% shj dlm blog ni..hehe

TT,
welkam...dvd ni dgr citer on market bln sept ni...cari la kat sana,pasti ada

ummzaid berkata...

Syeikh..

jgn lupa tanda shaddah bermakna huruf tu ada 2..

JazakAllah khairan atas info dan link..

benludin berkata...

tq ummzaid....
kena byk belajar lagi saya nih...:)

ummzaid berkata...

deme bukan tak tau tu..
terlupa je tu.. :)