Rabu, 23 Julai 2008

Derian...!

peta Denmark

Update blog?

utk beberapa hari ni aku mmg takde mood utk update..masih lagi terkial2 dengan kesibukan yg aku saja cari. Ada masa aku pi menyibuk kat blog lain. Sebab aku adalah pelawat blog yg aktif, bukan pengupdate blog yg aktif...haha..

"cam tu tak yah buat blog la bro.Damn you!"- kata Anuar kwn aku yg mmg jeles kat aku yg mempunyai blog sendiri!

"lantak aku ler...!"- aku jawab balik..tak abih2 mamat tu menyumpah..

Tapi sambil menaip type-writer aku ni (perghh..typw-writer aku leh sambung ke internet!) aku teringat kes beli durian di Merapoh last week. Tu mmg routine aku kalau pi Merapoh. Memang aku singgah beli buah punya. Kalau takde musim buah, aku singgah gak. Tapi beli buah tangan je termasuk la buah petai kerna aku adalah pemakan buah petai yg hyper-aktif. Aku sanggup makan petai jeruk bersama dgn ais krim vanilla.. perghh...sedap beb! Kerna ketaksuban aku kat petai ni membuatkan adik ipar aku mencadangkan supaya aku proseskan petai jadi jus. Leh simpan dlm peti ais atau buat bekal....good idea gak tu..

Berbalik kat durian tadi, aku singgah kat stall makcik yg berasal dari Denmark. Pada firasat aku ler most of the makciks yg berniaga kat situ berasal dari Denmark. Sebab apa ye? Ala...leh kenal org Denmark ni bertutur..."abe...nak beli gapo?"

..aku tabik sebab bidang perniagaan telah menjadi kebudayaan bagi makciks yg berasal dari Denmark. Kebolehan makciks didalam bisnes ni membuat kan pakciks yg berasal dari Negara Cina berasa jaki.

Bukan di Merapoh je org Denmark ni ramai. Kat bandar Lipis ni pun dah dibanjiri oleh org2 Denmark. Aku tabik sekali lagi kat depa..Disini macam2 kedai makan ada. Tapi most of them mempunyai resepi masakan Denmark sampai masakan rasmi tempoyak patin pun dah bercirikan ala-denmark. Dah takde originalnye...

Pak-pak polisi pun berasal dari Denmark. Pak-pak Pejabat Daerah pun sama. Cikgu-cikgi lagi ler..sampai nak mengajar dlm subjek Bahasa Malaysia pun terpaksa la murid2 belajar bahasa Denmark juga...bagus la...perbanyakkan bahasa pertuturan..

Berbalik kepada cerita durian tadi. Berapa kali berbalik daaa...

Sebenarnya memang aku tak nak citer pasal durian pun. Topik sebenarnya ialah Kuala Lipis bakal menjadi sebuah daerah in the state of Denmark...haha

p/s: khabarnya org Denmark pun telah merantau jauh ke far-far away galaxy. Beliau ialah Obi-Wan Kenobi (atau abe wan kelubi).. gua tabik sekali lagi...!
peminatnye boleh menemui beliau di pawagam pada 15 Ogos ni. dlm filem The Clone Wars..

7 ulasan:

INTAN berkata...

waaahhh behnya dh jmpa rodong yg hyper suka pd petai, koi pun sama weh... :D
petai jeruk tu koi wat mcm jajan jek hehe..

bab org denmark berbisnes, mmg blh salute tp bab guna bhsa denmark merata tak tentu aroh, yg ni koi tak brapa stuju.

sbb byok dah kena komplen sbb operator opis jwb tepon guna bhsa denmark, dia lupa tak sume org fhm bhsa denmark hehe

satu lg kes, anok tiri koi wat karangan trial upsr, dpt rendoh sbb dia tulih bhsa denmark dlm karangan ahahah...kerbau jd kuba..weh..hahaha

Umm Zaid berkata...

Apa rasa agaknya vanila es kim dgn petai...

haha...kelako aok ben :D

kaca berkata...

errkkkk hencek..

kalau nak pahala lebih, curier la buah derian tu mai sini. dapat pahala tau tak kalau bersedekah pada orang2 yang tak mampu macam aku nih..eheh.

PARADISE THEATRE berkata...

Ambo kenal benar dengan Abe Wan ni,dio anok buah Tok Ayoh Peng hok dok kat atah langit nun...dio kalu make budu terrer sungguh..dio duk sedut ngan straw ja..mace kito minum coke..he..he kecek denmark gua..ha..ha.(DENMARK)serambi mekoh n Kuala Lipis Serambi(DENMARK)..tok lamo lagi K.Lipis jadi KOK LANAS..ha..ha

benHARPERbenLUDIN berkata...

hahahah..lawak ko org ni...

kaca..kalu demo nak durian pegi la lawat blog kawe kat www.klipis.blogspot.com

kat situ isi borang,lepas tu kawe courier la kat demo...

meruit buah2 kat situ...haha

PARADISE THEATRE berkata...

Intan lu lawak abih..ha..ha..nasib anok deme tak kena DOGOK kebau...ha..ha

KOBE berkata...

HA HA... ORG NEGERI DENMARK MEMANG MCM TU....