Khamis, 31 Julai 2008

Mimpi...

Aku memang selalu mimpi berjumpa arwah parents aku. Dia org dah lama meninggal. Mak aku @ 6 Dec.1990 meninggal sbb stroke. Dan ayah aku lak @ 2 Feb. 2000 sebab throat cancer. Alhamdulillah..setakat ni aku takde la mimpi yg bukan2 atau yg buruk bila berjumpa arwah parents aku ni.

Malam tadi aku bermimpi lagi.Mimpi jumpa ayah aku. Aku sekeluarga panggil dia apak. Dulu dia mmg seorg ayah yg garang,kena la dengan karier dia sebagai cikgu. Cikgu dulu garang2 beb, student sure kecut perut kalau jumpa cikgu (student sekarang?? ermm..No komen..) ...Semua anak2 dia mmg takut sgt dgn ayah aku ni. Walaupun dia garang adik-beradik aku tak pernah kena pukul atau kena rotan. Cuma dia garang dari segi percakapan. Suka marah anak2 (dah anak2 buat silap,sure la kena marah kan)... **bagi aku dia marah secara rational-bersebab, bukan emotional..:)

Dalam mimpi mlm tadi aku pergi ke sekolah lama aku (dulu famili aku duk di rumah guru dlm kwsan sekolah)..Masa aku pi situ, semua budak2 sekolah balik bercuti. Masa aku ronda2 tu ternampak rumah lama aku ni. Aku perati pintu rumah terbuka..lampu plak menyala. Dalam hati aku kata sapa lak duk sini, sbb rumah tu dulu dah terbakar...Lepas tu aku pi naik ke rumah sbb curious. Kedatangan aku tadi tu disambut oleh ayah aku. Dia kata dia happy sangat. Happy sebab rambut dia semakin lebat berpunca dari pemakanan ubat sakit cancer dia tu. Lepas tu dia citer badan dia pun sihat dan semakin tegap...sambil berposing depan cermin. Aku pun tergelak terbahak2 sbb tgk gelagat ayah aku ni. Dia pun gelak sama...(in real life mmg kita org tk pernah gelak atau semesra itu)...tgh sedap2 gelak tu, ayah aku kata."apak harap Raya tahun ni adalah yg terakhir.Tak dapat raya bersama dah lepas ni.."..aku terkedu jap. Lepas tu aku menangis sakan,meraung...Memang sedih dia kata macam tu...

Tengah2 aku menangis tu aku terus terjaga dari mimpi aku.Dlm jaga tu aku terus sambung menangis.. tapi takde la meraung..kang kantoi lak dgn wife n anak2 aku..hehe

Tu jer mimpi aku,pendek dan ringkas.Macam cerpen..hehe..Actually aku mmg 'seronok' bermimpi macam tu. Bukan apa, sekurang2 nya dapat mengubat rindu aku kat parents aku yg dah meninggal. Tapi aku pun kena pikir gak sebab apa aku selalu sangat mimpikan dia org. InsyaAllah sebagai anak, aku cuma boleh 'membantu' parents aku dengan 3 perkara i.e: doa,sedekah dan amal jariah aku...Aku berdoa supaya roh parents aku ditempatkan bersama dengan org2 yg mukmin....

al-fatihah....

recited by:Sheikh Mishary Rashed Alafasy

p/s: mimpi yg pendek tapi cukup utk memberi 'peringatan' utk aku...

20 ulasan:

Umm Zaid berkata...

peringatan utk kita semua, ben..

koi pulok kerap mimpi ke anok koi...menangis jugek bila terjaga..

benHARPERbenLUDIN berkata...

yup..ingat-mengingati..ada masa aku ni lalai...amat lalai..cuma tk longlai je..:)

kaca berkata...

arrrrggghhh..apasal la encik2 semua ni selalu sangat dok buat entri yang menyayat hati ?

saja cari gaduh betul arrr ko ni encik..cisss..

hehehe..

benludin berkata...

kena balance la cik kaca...50-50...
kalau gelak je nanti gigi palsu tercabut...haha

Tanpa Nama berkata...

Bro, beruntung juga dapat jmpa pada arwah!! Just to share... Setiap kali lepas sembahyang baca al-fatihah sedekahkan setiap satu pada:-
1) diri sendiri
2) ibu dan bapa
3) guru
4) Nabi Muhammad SAW.
Semoga dapat manfaat kepada semua... Insyaallah...

benHARPERbenLUDIN berkata...

tq encik anon...akan aku amalkan..

btw..bro meor ke tu..?

kaca berkata...

errkkk..meh aku cuba buat darca sikit kat senarai tu..

no. 4 naik kan ke no.1, no 1 turun jadi no 3. no 2 tetap no 2. dan no 3 kekal di tempat ke 3. amacam ?

eheh.

benludin berkata...

mana2 pun bleh...hehe

INTAN berkata...

rasanya atas tu bkn encik anon tp puan anon, mgkin dia rindu arwah mak dia.

koi hrp dpt mimpi arwah anak koi.

benludin berkata...

kalau puan anon kira kategori RALAT la komen kome kat atas..hehe

intan...
arwah anak, meninggal masa lahir ke?

Purple Crayon berkata...

sekurang2nya dpt juge bertemu di alam mimpi kan,sebagai tanda ingatan dan juga peringatan bagi yg hidup.

aku dulu2 selalu sgt mimpi arwah to wan aku dan kg lama tok wan aku.Moga mereka semua ditempatkan bersama org2 soleh solehah.Amiin.

Tanpa Nama berkata...

Hahaha... korang ni... biar lah stay anon... Anyway, urutan bersedakah alfatihah tu di beri oleh orang lama dari melaka. kalau nak sambung lagi, baca al-ikhlas 1000x lagi afdhal.

Anyway, my mum is still alive and kicking... Tengah hidup ni kita cherish je lah.. Mana tau esok lusa dah takde..

benHARPERbenLUDIN berkata...

mana2 la kan..janji kita appreciate apa tips berguna yg org bagi...

anyway..encik/cik Anon..tq 4 coming to my cacamerba blog..hehe

kalau hang ada blog habaq mai..leh visit..aku ni mmg suka merayau kat blog org..

PARADISE THEATRE berkata...

Aku dah lama tak WET DREAM :)

benHARPERbenLUDIN berkata...

kome tak perlu WET dream..coz bini dah boleh tlg WET kan...haha

kaca berkata...

hoiiii..kelucahan melampau la encik-encik nih. cissss..tatau ke ada budak2 tak cukup umur macam aku dok datang main papan jongkang-jongkit kat sini ?

huiishhh..habis kuning otak aku masuk blog ko ni encik..hehehe..

aku report mak aku karang. korang tau tak, mak aku kata sapa mencarut nanti kat akhirat kena potong lidah tau !

benludin berkata...

aku carut pakai jari je manaip nih...

kaca berkata...

hah, carut pakai jari, potong jerk jari tuh. huh.

PARADISE THEATRE berkata...

Wet dream yang aku maksud kan aku ialah aku mimpi sampai bantal aku penuh dengan peta-peta dunia,,dek banyaknya air liur basi aku keluar...bukan WET yg tu!!! apa2 lah kau orang ni..mana aku mencarut..kalau nak mencarut aku cakap English laaa..

benHARPERbenLUDIN berkata...

kaca karat...kena tukar almari kaca baru..