Selasa, 9 September 2008

La obe

I. Wedding Anniversary

Bab kawin ni sebenarnya aku tak mau citer panjang le..rahsia kerajaan..hehe . Aku khawin pada 9 Sept.2001 dan masa tu umur aku dah kira terlajak,walaupun tahap hensem tu masih terpancar dari wajah aku. Hingga sekarang pun masih menten tahap kehenseman aku tu.

Anniversary aku ni kira2 nak sama dgn anniversary WTC (World Trade Center) di N.York yg rebah kebumi.Ironic juga kan, pada 9/9 aku 'mendongak' ke langit, pada 11/9 WTC 'tunduk' ke bumi...hehe.

Cadang nak juga letak gambar kawin aku kat dlm blog ni. Tapi malangnya ia perlu di-imbas dahulu. Bab2 mengimbas ni mmg aku maleh...

Hadiah..tgh pikir hadiah apa nak bagi wife aku sempena anniversary kita org ni...ermmm..apa ye..:
1. kad ucapan--biasa sgt
2. kek-- posa lak....tak bes la buka dgn kek
3. jam--dia dah ada jam
4. baju--selalu dia yg beli sendiri..haha
5.????....

rasa2 mlm ni upacara Permata Yang Hilang buat kali ke-ratus2 atau ke-ribu2 ..tu je hadiahnye kot...hahahaa

p/s: Irfan adalah hadiah dari Allah sempena my 5th wedding anniversary dan setiap anniversary after that ..tq Allah..


II. UPSR
Nama sekolah lama aku masa zaman sekolah rendah ialah Sek. Keb. Budu (pic). Aku pun tak tau camner org kg. tu dapat nama Budu. Nak kata org situ kuat makan budu tak jugak. Sebotol Budu pun aku tak pernah jumpa masa aku kecik2 dulu. Lagi pun masa tu org Denmark lum sampai ke kg. Budu kot.

Aku dulu memang malas (baca:penakut) ke sekolah. Masuk tadika pun tak pernah.Aku start belajar A,B,C dan 1,2,3 semasa aku darjah 1. Mak aku pun belajar sama kelas dgn aku. Bukan sebab dia pelajar dewasa. Sebab menemankan aku yg kuat menangis dalam kelas...sian mak aku...

Macam-macam alasan aku bagi kalau aku malas pi ke sekolah ( kalau dah habis alasan yg nak bagi, aku nangis je). Antara alasan yg aku paling ingat ialah PENING. Mak aku dulu suka 'entertain' aku semasa pening. Ayah aku yg garang tu pun leh 'cool down' bila mak aku defend aku. Sian...anak pening kan. Sebenarnya bukan pening betul. Cara aku nak buat pening senang je, aku berdiri lepas tu pusingkan badan aku banyak kali sampai la rasa pening.hehehe.. Bila pening tu terbaring ler..... lepas satu episod ponteng sekolah...haha

Nak citer pasal UPSR. Zaman sekolah dulu exam yg aku duduki tak dipanggil UPSR, tapi ia dipanggil Peperiksaan Penilaian. Aku amik masa darjah 5 (tahun 5 ler!). Aku tak berapa ingat dah macamana persiapan utk amik exam tu. Rasa2nya memang takde persiapan kot. Main redah je. Biasala kan, sekolah kampung. Kelas tambahan pun takde. Apatah lagi dengan tuisyen. Masa dulu term 'tuisyen' ni pun tak wujud lagi. Kalau aku sebut 'tuisyen' masa dulu sure kawan2 aku lari kot. Sebab dulu banyak menda sgt yg menakutkan budak2 macam aku ni. Contoh yg aku masih ingat sampai sekarang ialah 'potong/sabit kepala'. Konon2 satu Malaya kecoh ada benggali tgh cari kepala budak untuk buat jambatan. Aku tak tau la samada citer ni 'mitos' atau 'true story'. Sebab org2 tua masa aku skolah dulu dah ramai yg takde, ramai dah join The Arwah Gang.Takde tempat nak aku confirmkan cerita 'potong/sabit kepala' ni. Org tua yg ada sekarang susah gak nak buat bahan 'reference' sbb dah termasuk kategori nyanyok...(maaf).Silap2 kalau aku tanya bab 'potong/sabit kepala', depa citer bab sunat lak...Jauh gak topik lari...(terbukti gak aku ni dah tua rupanya)

Masa amik exam tu relak je. Macam takde pressure pun bagi aku dan kawan2 aku. Sebab apa takde pressure ye? Sebabnya aku pun tak tau exam apa yg aku nak amik hari tu. Masing2 blur. Alih2 je ada exam. haha..Resultnya??? Aku dapat 3A 2B...kira kat sekolah aku masa tu aku ler yg paling cerdik...cewahh!! Lepas exam tu, aku layak utk menduduki ujian kelayakan utk masuk ke sekolah sains. Sekali lagi aku blur...ntah apa2 exam yg aku nak seat tu.

Bila tiba hari exam tu..aku semangat. Tau la kan, exam kelayakan masuk sekolah sains..perghh..Time pegi kira semangat habih. Bila sampai je ke bilik exam, aku dah ulang tayang balik sejarah masa darjah 1 dulu. Aku mula menangis sbb gugup. Puas ayah aku pujuk. Akhirnya aku jawab gak la exam tu. Lepas tu tak tau dah result dia macamana. Tak amik peduli. Aku tau aku tak layak punya. Sebab sumer soalan yg aku jawab aku tembak je..cepat siap,cepat balik!hehe

Hari ni..bermulanya UPSR. Dan aku nak ucapkan selamat menduduki UPSR esp. utk anak sedara aku bernama Amier (aku panggil amir khan). Jawabla exam betul2...jgn masa tgh2 buat exam tu MENANGIS lak mcm pakciknye dulu..hehe

p/s: gambar hitam putih di atas tidak bermakna aku bersekolah zaman org putih..hehe

8 ulasan:

ummzaid berkata...

kiranya kita ni dlm era yang sama la ye.. rupanya cerita bengali potong kepala (orang) tu jauh sampai ke budu peginya.. :)

INTAN RH berkata...

apa kata hadiahkan wife buku2 motivasi...(selain drp buku permata yg hilang hehe).
time2 dia free tu, blh gak tmbh ilmu :)

sek keb budu? dkt jek dgn umh kak ipar koi :)

benludin berkata...

ummzaid,
era j.mizan..hehe

intan,
bab PYHilang tu mmg tak nak beli buku, tapi upacara PYH..hehe..
kak iparorg Budu yer..silap2 kenal nih!

azz berkata...

happy aniversary yg ke ... bro, semoga dirahmati Allah selalu.
hai anak saudara aku yg nak ambil upsr pun nama amir jugak (anak kakak wife aku)...what a coincedence.

benludin berkata...

azz,
tq...huh..akak hang yg mana lak ni..ingat hang sulung...hehe

ubilepih berkata...

Raikan Cinta...BEN
BUDU tu asal nama BERUDU kot..sebab kat kampung tu banyak paya...orang putih pelat tak reti sebut BERUDU so depa tibai BUDU je la kih..kih...

intan berkata...

kak ipar org tanjung beso... :)

benludin berkata...

ubi,
mari raikan di Lanai

intan,
besonya tanjung