Rabu, 4 Februari 2009

lompat si katak lompat

nak cari makan kena kuat melompat

I. Masa Aleeya balik sekolah petang tadi, aku tanya dia pasal lagu Katak si Katak Lompat. Dia kata dia memang hafal lagu tu. Apa lagi, aku suruh la dia nyanyi..:

Lompat sikatak lompat
Lompat lar tinggi-tinggi
Cepat lar awak cepat
Cepat lar bangun pagi-pagi

Kalau awak lambat bangun
Lambat bangun pagi
La La La La La La La
La La La La La La La
Nanti awak rugi

Lompat si katak lompat. Kamu tu cari rezeki. Kalau tak melompat, nanti miss soru atau miss rumah BANGLA (pinjam kata Aleeya) yang besar-besar.Makan la banyak-banyak, suap la banyak-banyak. Biar badan tu berisi sikit (sempat juga aku nasihat kat Aleeya)...

Lompat si katak lompat. Mana tau rezeki di sana lebih besar. Nanti kena cium dengan princess boleh berubah jadi manusia, silap-silap jadi prince pulak.Lagi la kaya raya katak oii..

"Orang yang begini (lompat) memang lemah, satu contoh bukti kelemahan dan kegagalan dalam perjuangan," jelas beliau.-Utusan Malaysia 30Jan09

Mengulas isu moral melompat parti, Najib berkata: "Kita tidak mulakan, siapa yang bercakap pada 16 September"
-Malaysiakini 4Feb09

Kongkalikong! Kongkalikong! Kongkalikong!

II. -- Update - 5feb2009@4:08pm: terima sms dari seorang brader yang pakar dalam bab tersurat dan tersirat yang berbunyi " perkembangan terkni..nizar dalam kenangan.." hehe..! Terimakasih bro...pekan koboi gua blackout 3 jam...gelap sebentar dari informasi..nanti bila gua dan ubilepih turun KL kita boleh mengeteh!

-- Balik dari kerja, aku disambut dengan pertanyaan oleh anak aku.

"Abah..kakak tau lagu Bangau Oh Bangau. Tadi cikgu ajar kat sekolah. Nak dengar kakak nyanyi tak? "

Aku kata.."tak payah la kakak...belum relevan lagi setakat ni" hehe!

22 ulasan:

INTAN berkata...

sungguh tersirat dan tersurat gitew..heheh

WanBeruas berkata...

..lalang tak de pekdahnya..maka untuk apa lagi dibiarkan semak yang hanya akan menjadi tempat #$@%$!! menyorok..hampeh!!maka sewajarnya ditebas dan dibakar saja!!..oopss sori..

WanBeruas berkata...

..lalang tak de pekdahnya..maka untuk apa lagi dibiarkan semak yang hanya akan menjadi tempat #$@%$!! menyorok..hampeh!!maka sewajarnya ditebas dan dibakar saja!!..oopss sori..

ummzaid berkata...

rekod dunia lompat tu.. :)

benludin berkata...

INTAN,
tak payah buat surat rasmi...hehe

WB,
betul...kalau xnak bakar pun biar lalang tu menyemak kat tempat lain

ummzaid,
boleh menang olimpik tu..hehe

ubilepih berkata...

kat highland tmpat aku lepak dgn dwair ni bersebelahan great wall tu byk restoran china man jual sup katak..so tangkap je katak-katak tu jual timbang kilo kat sini...kalau nak try sup katak aku boleh blanja..hi..hii

benludin berkata...

ubi,
booking 3 ekor utk aku!

haha

ubilepih berkata...

tringat lepih wehhh...tu lagu kat blog lagu kampung tu,,,ha,,ha,,nati keh bungkus je...ajok intan skali makan..peh sdap pepalih weh,,entah2 lepas ni dia bole comeup dgn rspi gulai masam katak plak...ha..ha

bibir tebal berkata...

mungkinkah akan muncul HANG JEBAT VERSI PERAK?

benludin berkata...

ubi,
boleh dikomersialkan haha

bibir tebal,
Hang Jebon kot

one love berkata...

lompat tarik nafas :)

Purple Crayon berkata...

lompat kijang okeh gak bleh dpt gold medal kat olympic mengharumkan nama negara.
hang jebat dah muncul pun kat perak versi terkini.

benludin berkata...

one love,
tarik nafas,pas tu jaga2 bila hembus nafas kuat,takut terkeluaq taik idung..haha

PC,
sapa hang tuah?
isteri rosmah ke?hehe

Purple Crayon berkata...

hehehe, hang tuah tu mesti le jantinanya lelaki jejaka macho.klu mahsuri takpela wanita :)

Purple Crayon berkata...

errr ben, hang sebut `isteri rosmah'.kompius dah aku hahaha.

benludin berkata...

PC,
'isteri rosmah' tu aku pinjam dari blog Tukar Tiub

intanrh berkata...

Uiks...patut la mcm tersedak...ngidam gulai masam katak gamoknya... :P. Kat area koi ni ada gak restoran yg ada gmbo katak, aritu koi tnya tokei tu apa rasa daging katak. Tokei tu ckp lbh sedap drp ayam. Aok kena try, Ben...

ab geldofg berkata...

ewah2.....katak lompat kat kepala ko bru tau hehehehe

benludin berkata...

intanrh,
nanti la kome tangkap 3 ekor katak tu buat paprik

ab g,
ok gak tu...leh buat pertunjukan sarkis..:)

ummzaid berkata...

deme ni dah la sebut binatang melompat yg eja ke depan ke belakang ke bunyi sama tu..

tak yoh la sebut nak masok gitu gini..

kome geliii... X(

benludin berkata...

ummzaid,
ubi dan intan mula dulu...dia org peminat fanatik katak...haha

sue berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.