Khamis, 21 Ogos 2008

The Jongos! Pt.2

Lama aku tak update blog ni. Dah berkarat tayar basikal kat atas tu, dah la tak bergerak dari tempat parking,kena hujan panas lagi. Takper..ari ni aku nak kayuh basikal tu jauh2...tapi kayuhan reverse. Nak citer sket pasal goatee beard...trend aku masa dulu. Hahaha...awat lak citer pasal janggut ni. Bukan apa, ada kes masa zaman silam. Al-kisah yg memang jongos. Kepada sesiapa yg geli kat janggut ni, sila baca blog ni sambil tutup mata!

Apa itu goatee beard?? Pi cek kat wikipedia. Tak pun translate la satu2. Goatee=ke-kambingan, beard=janggut..so??? Sambung la sendiri...Aku memang suka makan kari kambing, tapi bukan la nak ikut kan fesyen kambing!

Cerita yg aku nak cerita ni berlaku masa aku single-mingle lagi. Berdarah muda. Suka ikut mengikut trend artis2 rock barat (contoh dlm pic kat atas tu. Malas nak bagi tau.Sapa minat sure kenal)...Masa tu aku pun ber-goatee beard la jugak. Lebat la jugak.. Kunun!..pirahhh!!

Dulu aku menyewa sebuah rumah yg terletak di kawasan yg agak mewah tidak mewah. Tapi bukan kawasan setinggan. Aku and the gang Rizal (bukan Datok Reezal Naina Merican) dan Nik Aziz (bukan juga Tuan Guru Nik Aziz) duk berjiran dgn sebuah rumah yg disewa oleh couple yg tgh hangat cintan-cintun. Biasala kalau kat Lundang bab2 duk serumah laki-pompuan ni kira halal la...Lagipun depa duk serumah, tapi bilik lain2.

Awek yg cun-melecun ni nama dia Dot (bukan nama sebenar) dan boipren dia bernama Rahim(nama sebenar).Ala...baru berboipren kan. Belum tunang..belum khawin..Kita org yg memang jejaka desperado yg tidak mempunyai aweks sanggup hendak mengorat Dot. Sungguh kurang sopan...! Selalunya agenda kami utk mengayat ni kami gunakan TENNIS...ulang..Tennis...perghh..wa main tennis???..(Padahal memang sebelum tu tak pernah pegang raket tennis pun. Apatah lagi nak kira game tu..Dlm channel sport pun aku tak minat nak tengok..). Dot dan Rahim mmg suka tennis. So utk kacau daun,aku and the gang sanggup pi beli raket tennis. Murah pun tak per..janji leh hayun..

(isyyy...dah panjang aku taip ni. Bab pasal goatee beard lom masuk beb. Sabar..)

Satu ptg tu aku and the gang pun ajak la si Dot ni main tennis. Tak bestnya si Rahim pun join gak. Ermm..takper la..Hayunn je la..Aku rasa Rahim dah suspek kita org nak usya awek dia. Masa main pun nampak dia sungguh2 nak menang dgn aku walaupun dia tau aku ni kaki 'bangku' dlm arena tennis. Bagi chance la....aku pun tak dpt la nak show-off kat Dot...

Lepas main, kita org lepak2 sambil minum Coke yg ditaja oleh Rizal and Nik Aziz (tp aku citer kat Dot yg Coke tu aku sponsor!). Masa lepak tu aku and the gang memang byk berborak dgn Dot je. Gelak2..Sakat2..Usya2..Aku tgk si Rahim ni dah berbulu. Mcm tgh cari point je nak sound aku kot...Tiba2 dia berbunyi..

Rahim: wehh..Benludin..lawa janggut lu!
Aku : terimakasih la Rahim...biasa la...stail goatee beard. Cun ka janggut wa??
Rahim: cun pe barang...lu syampoo tak janggut lu tu??
Aku : isyhhh....wa syampoo la...pe lu ngarut ni?
Rahim: wa tengok banyak kelemumur je! Nampak dari sini siott!
Aku : err..ye ke...?

ciss....Memang jongos...gang2 aku gelak sakan. Si Dot pun sama gelak kat aku. Terkantoi aku kat situ...sungguh mendowngradekan aku si Rahim ni. Aku dah takde mood main tennis. Duk tepi je la tengok depa main.....Aku jadi tukang kira.Nama je tukang kira, yg buat kerja mengira adalah si Rizal yg duk sebelah aku.Aku jerit je...

Bila aku balik rumah aku terus pi cermin muka aku. Buat close-up. Memang sah....goatee beard aku byk kelemumur. Terus aku pi mandi...syampoo segala rambut2 dan bulu2 yg ada kat badan aku....!! Ha...baru terasa diri aku ni suci lagi murni orangnya...

Jongos betul!!!

PS: -tgh aku update blog ni tadi, si Rahim call aku..what a coincidence!..we still keep in touch tho..
- aku dah tukar sport..dari tennis ke table-tennis..
- tak dapat Dot pun tak per..Aku la ni tgh bahagia hidup bersama Mrs. Dot Dot dan anak2 aku...

9 ulasan:

azz berkata...

teringat aku kisah N** D*H masa kat Du*d*e dulu....ramai peminat dia...

kaca berkata...

hahaha..u make my day lah..

hencek, aku rasa ko tak ikhlas la dalam entri kali ni. sebab ko citer separuh jalan. ko banyak cut sana cut sini. tak telus.

ko citer bab nampak kelumumur jerk ? bab nampak kutu dok buat racing kat dalam janggut ko tu ko tak citer punnnn...muahahahaha.

peace !

benludin berkata...

azz
n**d*h keje spital mana agaknya la ni??
teringat mamat tu siap koyak duit....haha

benludin berkata...

kaca..

kutu takut kat aku..sbb masa tu aku pun kutu berahak!...haha

azz berkata...

hmm.. kes koyak duit duit tu hampir2 aku lupa...bila hang sebut baru teringat kelakar betul.. n** d*h tu ambil engineering lah...dalam computer kut...bawah tajaan petronas

benludin berkata...

lorr..lupa
ingatkan medic..sbb sumer kwn2 dia ramai medic kot..
ntah2 depa dua still simpan duit koyak tu kan...:)

benludin berkata...

err..kwn2 dia tu termasuk la mrs hang ..hhehe

ummzaid berkata...

janggut sunnah Nabi s.a.w ... bertambah pahala deme..

benludin berkata...

ummzaid..

setuju....tapi ada org tk jaga kebersihan janggut...nabi tk suka..:)