Isnin, 11 Ogos 2008

MY SWEETHEART 3

al-fan bergomol...
Kisah anak-anak aku lagi. Dlm entry My Sweetheart 2 ada aku citer pasal anak aku si Aleeya ni belajar spelling. Aku kalau boleh dlm apa2 keadaan suka bercerita dgn Aleeya ni dengan menggu nakan ayat/perkataan yg simple. Tujuannya supaya dia mudah faham. Dan salah satu lagi sebab ialah supaya dia tak bertanya yg bukan2. Nak cerita pasal kucing silap2 lepas ke tajuk harimau...dia mmg suka berceloteh. Ikut perangai sapa la tu. Rasanya bkn aku. Memang sah bukan aku, sebab aku ni jenis kurang bercakap. Cuma byk menaip...hehe


Scene 1:
Pagi tadi semasa nak keluar hantar dia ke sekolah bersama dgn adiknya, Irfan, aku suruh dia kemaskan crayon yg bersepah atas lantai. Aku saja taknak gunakan term 'crayon'. Saja nak bagi dia mudah faham.

Aku: Aleeya, tolong kemaskan pensil warna kat atas lantai tu..

Aleeya: ishh..abah ni. Bukan pensil warna la..CRAYON..

Aku: ooo..ye ke...mana la abah tau...


Scene 2:
Masa kat luar sambil2 tunggu Aleeya pakai kasut, si Irfan sibuk bermain kat depan rumah berkaki ayam..

Aku: Irfan...jangan main kat luar...kotor la kaki tu..
Aleeya: napa abah kata gitu?

Aku: Abih nak kata camner lagi..?

Aleeya: Kata la kat adik "Irfan..pakai la selipar, nanti kotor kaki tu.."

Aku: betul juga ye..hehe

Pagi2 lagi aku dah diajar oleh anak aku supaya menggunakan bahasa yg betul. Konon nak bagi simple instruction, tapi dikantoikan oleh anak aku sendiri...

8 ulasan:

ummzaid berkata...

mashaALLAH, bijak anak deme..

benludin berkata...

alhamdulillah...harap2 sampai ke besar bijaknye...:)

kaca berkata...

encik..tau tak apa ada dalam hati Aleeya masa tu ?

dalam hati dia dok kata.."hek eleeehhh Abah ni. Underestimate orang betul arrrrr. Tatau ke orang ni otak kapasiti tinggi ?"

hehehehe..

kaca berkata...

encik..tau tak apa ada dalam hati Aleeya masa tu ?

dalam hati dia dok kata.."hek eleeehhh Abah ni. Underestimate orang betul arrrrr. Tatau ke orang ni otak kapasiti tinggi ?"

hehehehe..

ummzaid berkata...

ameen...

benludin berkata...

ameenn...

anak ummzaid pun sure kapasiti tinggi...selalu anak mix ni bijak-pandai..:)

kaca..
cepat2 buat anak...hehe

ummzaid berkata...

teori yg tak de kesahihan.. sbb ada anak2 yg tak mix pun ramai yg pandai2. Contoh senang, deme sendiri? mix ke? mix la kan, mak ngan ayah deme.. :D.Yg penting usaha, selebihnya, takdir ALLAH juga rezeki masing2.. tak gitu?

anak2 koi, alhamdulillah, otak kapasiti biasa2 je..

benHARPERbenLUDIN berkata...

correct..
correct..
correct..

hehe