Khamis, 7 Ogos 2008

MY SWEETHEART 2

Tengahari semalam anak aku dtg ke tempat kerja aku. Sambil2 menunggu mamanya pi Avon...Kalau dah menunggu tu memang bosan la. Dah nama pun budak2,mana suka duk diam je kan. Aku pun ajak la dia 'study' buku tadika yg dia bawak bersama. Aku ajar spelling. Padahal bagi aku bab ni tinggi sket bagi dia. Anak aku ni baru kenal A,B,C..tapi dia ni suka sgt skip apa yg dia baca dlm buku dia...suka nak advance. Konon2 dah terer baca A,B, C la tu....

Aku: ok kakak...cuba eja ni..

Aleeya: K.U.C.I.N.G
Aku: bagus...jadi apa?

Aleeya: CAT (sebab dia tgk gambar tu kot)

Aku: ishh..salah.Bagi abah eja..Kakak sebut bunyi dia.. K.U ku C.I.N.G cing.......apa bunyi dia?

Aleeya: bunyi dia meoww..meoww..

Aku: ler...KUCING laaa....

Bagi aku apa yg dijawab oleh anak aku tu sebenarnya tak salah. Memang betul pun bunyi kucing "meow meow " kan..Aku je yg tak pandai mengajar kot..hehe

8 ulasan:

ummzaid berkata...

haha....tu la anak2 kecik kita... kelako sokmo..

kira mcm gini lah jugek..

CI ci LI li = lada
RO ro DA da = tayar

tu kisoh betui, kwn koi (cikgu ) cerita... :D

pastu, memang betul, apa aje yg anak2 sebut, asal tak lari dari gambar yg ada, terima je la... ni nasihat pakar ke koi.. cara ngajor anok2 kecik...

benludin berkata...

yup...terima apa yg dia kata..sebagai motivasi..jgn downgrade dia org..

janji jgn eja AYAM jadi KAMBING dah ler...

kaca berkata...

eheh..

kire terror arr anak encik..aku dulu masa umo baya2 dia, jangan kata nak nak baca buku, tengok tv jerk semedangggg..muahahaha..

benludin berkata...

kaca..

hang buang buruk...now hang dah kategori berotak kapasiti super hiway

kaca berkata...

hiway mana ? hiway utara selatan ? errkk..tu hiway balik rumah mem dan tuan besar aku tu..hehehe..

peace.

yang sebenarnya, otak kanak2 ni cukup cergas. sebagai orang tua, kena keep bagi input kat diorang. diorang akan simpan dalam memori jangka panjang.

huhh..seronok jugak ye ada anak ni..nanti aku nak ajar anak hamster aku membaca pulak..muahahaha..

Purple Crayon berkata...

mmg seronok tengok keletah kanak2 ni lagi2 bila time tanya tp budak2 skg bila tanya dah advance soalnnya kadang2 nak jwp pun fikir 4,5,8 kali :)
Malah otak lebih bijak dlm memberi jwpn:

Contoh:
1.Anak sorang lect, ni, dia lukis gmbr laut, seme ada, kapal,org berenang dlln..tajuknye laut dan ikan.Tak namapk pun ikan tuh..tanya, nape tak nampak pun ikan.jwpnye `awal lagi, ikan masih tidur, lum bangun'.

2.Anak sepupu ni umur 3 thn...dia tengok kakak dia baca buku , dia pun nak baca,so dia amik buku kanak2 yg berbahasa inggeris.Ni cara dia baca
*membaca dari muka surat akhir(dar belakang) ke mukas urat di depan.Aku tanya ni baca jawi ke ape...kakak dia yg umur 10 thn terus ckp`dik mula dr depan la' dan terus betulkan mks surat.

*dengan muka yg selamba dia baca dlm bahasa malaysia tah ape cerita keluar dr mulut dia.aku tanya`buku tu bukan dlm B.I' ke?dgn selambanya dia buat mcm taktau je.

*abng dia yg umur 7 thn ckp....`salah dik baca tu'.
dengan selamba lagi dia ckp `klu dah terer sgt..ha amik baca'.
Hahaha....terkulat2 abg tu..dia pun taktau.

sorry ben,panjang aku tumpang coret kat sini...bila teringat mmg ketawa sorang2.

benludin berkata...

yg belum kawin tu cepat2 kawin leh buat anak lak...hehe

kaca berkata...

errkkk..sapa yang belum kawin kat sini ? sila angkat kaki..muahahaha...